Καλοκαίρι χωρίς ένα βιβλίο στο χέρι δεν νοείται και θα ήταν καλό σιγά σιγά να μπείτε σε μελετηρό mood εάν είχατε ξεχαστεί λίγο τον τελευταίο καιρό. Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος διακρίνονται για τον εκλεκτικό κατάλογο τους και ανάμεσα στα πρόσφατα βιβλία που κατέφθασαν στα ράφια τους μπορεί να βρει κανείς τρεις περιπτώσεις που έρχονται από το παρελθόν αλλά η αξία τους όχι μόνο δεν μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου αλλά μεγαλώνει με την κάθε ανάγνωση.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

D.H Lawrence – Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα νησιά και άλλα διηγήματα
Το όνομα του D.H Lawrence έχει συνδεθεί με το τολμηρό, για την εποχή του, μυθιστόρημα Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι όμως το avant-garde ταλέντο του ξεδιπλώνεται μέσα από τα διηγήματα που έγραψε κατά τη διάρκεια της σύντομης ζωής του. Η παρούσα συλλογή, η οποία περιλαμβάνει οκτώ διηγήματα, παρουσιάζει το μεγαλύτερο εύρος των ιδεών που κυριάρχησαν στο έργο του.
Η κεντρική ιστορία Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα νησιάπου είναι και ο τίτλος της εν λόγω έκδοσης– αποτελεί έναν αντικατοπτρισμό της προσωπικότητας του Lawrence ο οποίος αναζητούσε σε όλη του τη ζωή την ουτοπία δίχως να μπορεί να παραβλέψει την μοιραία μετατροπή της σε μια απατηλή επιδίωξη. Έτσι, ο ήρωας του βιώνει τρεις διαφορετικές μορφές της ουτοπίας, μέσα από τρία διαφορετικά νησιά. Και στα τρία νησιά είναι ο Αφέντης, αλλά εντέλει δεν κατορθώνει να γίνει ο αφέντης της μοίρας του.

Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΥ

Francis Scott Fitzgerald – Ο υπέροχος Γκάτσμπυ
Το μυθιστόρημα που έμελλε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα του 20ου αιώνα, μία από τις ουσιαστικότερες κριτικές πάνω στην κοινωνική ιστορία της Αμερικής κατά τη διάρκεια των ξέφρενων ’20s. Ένα μυθιστόρημα που με φόντο τις πολιτισμικές και κοινωνικές εξελίξεις της εποχής, αφηγείται την ιστορία του Τζέι Γκάτσμπυ, ενός παθιασμένου άντρα που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του κυνηγώντας ένα όνειρο. Είναι η εποχή της τζαζ, μια εποχή θαυμάτων, τέχνης, υπερβολής, όπου κυριαρχεί ακόμα η πεποίθηση ότι τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Ο Γκάτσμπυ είναι πάμπλουτος, μένει σε μια έπαυλη, έχει μπάτλερ, υπηρέτες, μια Ρολς-Ρόις και διοργανώνει θρυλικά πάρτι. Κανείς δεν ξέρει από πού έρχεται, ούτε πώς κατέχει μια τόσο μεγάλη περιουσία, ωστόσο όλοι γοητεύονται από το μυστηριώδες παρελθόν και τον τρόπο ζωής του. Εκείνος έχει κάτι ακόμα. Έναν απόλυτο, ανεκπλήρωτο, ρομαντικό έρωτα για την εύθραυστη αλλά πανέμορφη Νταίζη. Ο Γκάτσμπυ ξεχωρίζει. Και είναι τόσο αθεράπευτα ιδεαλιστής που γίνεται πραγματικά υπέροχος.
Μέχρι το 1960 ο Γκάτσμπυ πουλούσε 50.000 αντίτυπα ετησίως και μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια παγκοσμίως.

THOMAS TO TRENAKI STORYBOOK cover

Τόμας το Τρενάκι
Το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Τόμας το Τρενάκι, που εγκαινιάζει την εκδοτική συνεργασία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος με τη Mattel.
Αυτή είναι μια ιστορία για τον Τόμας, το μικρό άτακτο τρενάκι που δούλευε στη σιδηροδρομική γραμμή του Χοντροπατάτα, στο Νησί Σόντορ. Αυτό που ήθελε περισσότερο απ’ όλα στον κόσμο ήταν να είναι ένα Πραγματικά Χρήσιμο Τρενάκι και να έχει μια ολόδική του Τοπική Γραμμή.
O Τόμας το Τρενάκι είναι δημιούργημα του αιδεσιμότατου Wilbert Vere Awdry, ο οποίος γεννήθηκε στην αγγλική επαρχία και μεγάλωσε ακούγοντας τους ήχους των ατμομηχανών που περνούσαν κοντά από το σπίτι του. Όταν έγινε πατέρας άρχισε να δημιουργεί ιστορίες όπου πρωταγωνιστούσαν τρένα για να τις διηγηθεί στο μικρό του γιο. Σύντομα έγραψε και το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Τόμας, το οποίο κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1945. Μέσα από τα βιβλία του Τόμας, τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικές αξίες της ζωής όπως η φιλία, η ομαδική εργασία, η τιμιότητα και η σημασία του να είσαι χρήσιμος.