Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες η συνέντευξη τύπου του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας, κος Λουκάς Κατσίκας και ο κ. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στον Πολυχώρο του οποίου φιλοξενήθηκε η Συνέντευξη Τύπου.

Capture

Ο κος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Φετινό Φεστιβάλ, του οποίου το πρόγραμμα είναι «σίγουρος ότι θα είναι υπέροχο και δεσμεύτηκε ότι θα πάει «σε όσες βραδινές προβολές μπορώ, μετά τη δουλειά».

Στη συνέχεια, ο κ. Λουκάς Κατσίκας, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αλέξανδρο Χαρκιολάκη και την κα Ελένη Μητσιάκη για την φιλοξενία στον Πολυχώρο του Συλλόγου, ευχαρίστησε το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Αττικής για την υποστήριξη και στην φετινή διοργάνωση. Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πριν ανακοινώσει το πρόγραμμα της 24ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Λουκάς Κατσίκας, κάλεσε κοντά του τον κο Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ο οποίος αποτελεί σταθερό συνεργάτη και του Athens Open Air Film Festival και, φυσικά, των Νυχτών Πρεμιέρας, ο οποίος είπε: «Χαιρετίζουμε με μεγάλη χαρά την 24η διοργάνωση γιατί η Αθήνα αγαπάει τον κινηματογράφο και δεν νοείται ένα σχέδιο πολιτισμούς για αυτή την πόλη χωρίς το σινεμά».

Capture

Στη συνέχεια, ο κύριος Κατσίκας προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος, τα Διαγωνιστικά του Τμήματα και τα μέλη των κριτικών επιτροπών που θα αποφασίσουν για τα βραβεία του Φεστιβάλ, μίλησε με χαρά για τα Αφιερώματα, τις ταινίες των αγαπημένων τμημάτων Festival Darlings, Music & FIlm και After Hours, μίλησε για τη συνέχιση των επιτυχημένων περσινών συνεργασιών με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς (Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών για την προσβασιμότητα των προβολών, Φεστιβάλ Animasyros και Ethnofest) και ανακοίνωσε τις νέες συνέργειες και δράσεις της 24ης διοργάνωσης (Φεστιβάλ CineDoc και 1o Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, προβολή φιλική σε άτομα με αυτισμό για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διάθεση εσόδων μιας προβολής σε φιλανθρωπικό σκοπό, προβολή καθολικά προσβάσιμη της νέας ταινίας του Γιώργου Πανουσόπουλου) αλλά και ευχαρίστησε για μια ακόμη χρονιά τον σταθερό αρωγό του Φεστιβάλ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που στηρίζει και φέτος οικονομικά τα Α’ και Β’ Βραβεία Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας Μικρού Μήκους και το Αφιέρωμα «Ο Μεγάλος Ερωτικός», στον Γιώργο Πανουσόπουλο. Τέλος ανακοίνωσε ότι φέτος θα δώσει βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

 

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 

Οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με την ταινία «Ψυχρός Πόλεμος», την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Πάβελ Παβλικόφσκι.

Οι εταιρίες Strada Films / Seven Films παραχωρούν την ταινία έναρξης.

Με την ευκαιρία της τιμητικής παρουσίας του Πολωνού σκηνοθέτη, το Φεστιβάλ διοργανώνει ένα spotlight στο έργο του με την προβολή των ταινιών «Ida», «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου» («My Summer of Love») και το «Τελευταίο Καταφύγιο» («Last Resort»).

Σας ανακοινώνουμε, επίσης, ότι την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου του Πάβελ Παβλικόφσκι, στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Το αγαπημένο κινηματογραφικό φθινοπωρινό ραντεβού της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΑΛΛΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κος Λουκάς Κατσίκας: «Η λέξη-κλειδί του Φετινού προγράμματος είναι η “εξερεύνηση” και η ανακάλυψη. Θέλουμε να σπρώξουμε το κοινό μας να γνωρίσει νέους δημιουργούς, ολοκαίνουργα και συναρπαστικά φιλμ που θα παιχτούν για μοναδική φορά στη χώρα μας, από όλες τις γωνιές του πλανήτη, και να προσφέρουμε μια γεύση από την εμπειρία που έχουμε κι εμείς όταν ανακαλύπτουμε για πρώτη φορά ταινίες στα Διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού: την εμπειρία του να μπαίνουμε ανυποψίαστοι σε μια άγνωστη ταινία και να βγαίνουμε άλλοι άνθρωποι».

Capture

 

Η κριτική επιτροπή που θα αποφασίσει για τα βραβεία αποτελείται από τους: Ελίνα Ψύκου (Πρόεδρος), σκηνοθέτιδα, Μαρίνα Καλογήρου, ηθοποιός, Λάμπης Χαραλαμπίδης, μοντέρ, Μαρίνα Κόντη, υπεύθυνη κινηματογραφικών πωλήσεων, Θοδωρής Δημητρόπουλος, δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου.

Βρείτε τις ταινίες που θα διαγωνιστούν πατώντας εδώ.

Ο κος Πάνος Γκένας συνέχισε λέγοντας ότι θα παρουσιαστούν ακόμη και μια σειρά ταινιών μικρού μήκους εκτός Διαγωνιστικού, ανάμεσά τους και η τελευταία ταινία του Γιώργου Ζώη, «Third Kind» η οποία θα προβληθεί στο πλαίσιο της ειδικής εορταστικής τελετής για το ελληνικό σινεμά, με την απονομή των Βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων.

Η κριτική επιτροπή που θα τα απονείμει αποτελείται από τους: Πρόεδρος ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, Σύλλας Τζουμέρκας και μέλη, ο ηθοποιός Γιάννης Κοκιασμένος, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Δώρα Μασκλαβάνου, ο Αρχισυντάκτης στο Αθηνόραμα Γιάγκος Αντίοχος και η παραγωγός Φαίδρα Βόκαλη.

Το ελληνικό σινεμά έχει και φέτος την τιμητική του στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Θα προβάλλουμε το πολυβραβευμένο στα φεστιβάλ του εξωτερικού και πολυαναμενόμενο δεύτερο φιλμ του Μπάμπη Μακρίδη, «Οίκτος», την πρώτη ταινία πολεμικών τεχνών που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, το «Chinatown – Τα Τρία Καταφύγια» της Αλίκης Δανέζης Κνούτσεν και, φυσικά, την ταινία «Σ’αυτή τη Χώρα Κανείς δεν ήξερε να Κλαίει», που αποτελεί την κινηματογραφική επιστροφή του σπουδαίου Γιώργου Πανουσόπουλου.

Η προβολή θα είναι καθολικά προσβάσιμη, με τη συνεργασία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Έλληνα δημιουργού, με τίτλο «Ο Μεγάλος Ερωτικός» και οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού είναι, επίσης, προσβάσιμες (οι ταινίες «Τεστοστερόνη» και «Απέναντι» με SDH υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους και οι υπόλοιπες ταινίες με υπότιτλους βάσει διαλόγων). Το Αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Την Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσουμε τιμητική τελετή απονομής Βραβείου για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο Ιντεάλ με την προβολή της εμβληματικής του ταινίας, «Οι Απέναντι».

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν και τα ντοκιμαντέρ «Σκιές στο Φως: Γιώργος Πανουσόπουλος» και «Τοπία της Σιωπής: Γιώργος Πανουσόπουλος Σπαράγματα της Τρίτης Ηλικίας», του Ηλία Γιαννακάκη, καθώς και μια επιλογή από τα καλύτερα διαφημιστικά που υπέγραψε ο Γιώργος Πανουσόπουλος.

Από τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους και οι πρεμιέρες «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» του Αλέξανδρου Σκούρα και το «Melan*cholia» της Αριάδνης Κουτσαύτη, αλλά και οι προβολές των, επίσης, ελληνικών ντοκιμαντέρ «Antoni’s Voice» του Χρήστου Καπάτου, «Sopi – A Day In» του Χρήστου Πυθαρά και «Across Her Body» του Ζαχαρία Μαυροειδή.

 

About The Author