Στις αρχές των ’90s ένας ανυποψίαστος νέος από το πουθενά της Αμερικής (Aberdeen, Washington), επηρέασε, όσο κανένας άλλος τόσο μαζικά, την ζωή εκατομμυρίων στον κόσμο. Χωρίς να το καταλάβει και χωρίς να το θελήσει ποτέ. Όλοι εκείνοι που ένιωθαν πως δεν μπορούν να προσαρμοστούν, να χωρέσουν σε μία παρέα ή να αντέξουν τα θέλω και τα πρέπει, έβαζαν τα ακουστικά και δυνάμωναν τη μουσική της μπάντας του, τους Nirvana. Ο Kurt Cobain έγινε εκφραστής τους, η βαλβίδα αποσυμπίεσής τους. Δυστυχώς εκείνος δεν την βρήκε ποτέ. Στις 5 Απριλίου του 1994 μπήκε στη λίστα με τους αυτόχειρες του rock. Η πληγή από τότε γιατρεύτηκε αλλά ένα μικρό κενό θα υπάρχει πάντα.

10. Ο Steve Albini αναλαμβάνει παραγωγός του In Utero
Θέλοντας να πετάξουν από πάνω τους την γυαλάδα και την επιτυχία του Nevermind, οι Nirvana καλούν τον Steve Albini για να τους προσφέρει την minimal ηχογράφηση που ξέρει, αλλά και το καλύτερο στήσιμο μικροφώνων στον κόσμο (30 έβαλε γύρω από τα ντραμς του Grohl!). Το πολύ δύο, τρία takes σε κάθε τραγούδι, ενώ σε έξι ώρες ο Cobain έχει τελειώσει με τα φωνητικά του. Στην δισκογραφική DGC άκουνε το δεύτερο άλμπουμ των Nirvana και παθαίνουν ένα σοκ. Φωνάζουν τον Scott Litt να κάνει μικροδιορθώσεις στο single “Heart-Shaped Box”, αλλά όλα είχαν πάρει το δρόμο τους.

9. Ο Krist Novoselic γνωρίζει τον Kurt
Ο αδελφός του Krist Novoselic, Robert, φέρνει στο σπίτι τον Kurt Cobain. Όταν αυτός θα τον ρωτήσει τι είναι αυτός ο θόρυβος από τον πάνω όροφο, θα του πει πως είναι ο αδελφός του που του αρέσει να ακούει punk rock. Και τα υπόλοιπα όπως λένε είναι ιστορία.

8. Η εμφάνιση στο Top Of The Pops
Τέλη Νοεμβρίου του 1991 και οι Nirvana εδώ και δύο μήνες έχουν ξεκινήσει να κατακτούν τον κόσμο. Ο Cobain εμφανίζεται και τραγουδάει το “Smells Like Teen Spirit” σε μία εντελώς παρωδία εκτέλεση καταπίνοντας το μικρόφωνο. Το κανάλι δεν είναι ευχαριστημένο και θέλει να ηχογραφήσει και πάλι την εμφάνισή τους. Αμ δε.

7. MTV Unplugged
Στις 18 Νοεμβρίου του 1993, το συγκρότημα δεν αισθανόταν έτοιμο, αφού οι ακουστικές πρόβες δεν είχαν ικανοποιήσει κανένα. Ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν σφιχτοδεμένο, τόσο που όλα έγιναν ιδανικά μέσα σε 56 λεπτά.

6. Η περιοδεία της Sub Pop το 1989
Στην ιστορική εταιρεία που συνδέθηκε με το grunge, οι Nirvana ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ. Στο tour που έγινε τον Οκτώβρη-Δεκέμβρη του 1989, η Ευρώπη γνώρισε τους Nirvana, που έκλεψαν την παράσταση από τα άλλα συγκροτήματα του label.

5. Ο Dave Grohl γίνεται ντράμερ των Nirvana
Το πρώην μέλος των hardcore punks Scream, θα πάρει τη θέση του Chad Channing, που δεν ήταν και τίποτα ιδιαίτερο, βαριόταν να περιοδεύει και ήθελε να παίζουν και τραγούδια του. Ο Grohl σημάδεψε τον ήχο της μπάντας, προσθέτοντας αυτό που έλειπε.

4. Ο Cobain παντρεύεται την Courtney Love
24 Φεβρουαρίου 1992, παραλία Waikiki, Χαβάη. Αυτός φοράει μπλε…μπιτζάμες και εκείνη ένα φόρεμα-αντίκα της Francis Farmer, ηθοποιό των ‘30s. Ο Cobain καλεί στον γάμο τον Grohl, όχι όμως και το ζεύγος Novoselic, αφού η τότε γυναίκα του Krist, Shelli, είχε κάνει σχόλια για τον εθισμό των νεόνυμφων στα ναρκωτικά. Ο Cobain ήταν σε «χαρωπή» κατάσταση καθ’ όλη την διάρκεια της τελετής. Στις 18 Αυγούστου θα ερχόταν στη ζωή και η Frances Bean Cobain.

3. H ιστορική εμφάνιση στο Reading Festival στις 30 Αυγούστου του 1992
Η λαοθάλασσα που έχει συγκεντρωθεί ανησυχεί πως ο Cobain ίσως δεν θα εμφανιστεί αφού εκείνες τις μέρες οι φήμες για την υγεία του, σωματική και ψυχική, δεν είναι η καλύτερη. O Krist Novoselic εμφανίζεται και λέει στον κόσμο πως “με την βοήθεια των φίλων και της οικογένειάς του θα τα καταφέρει”. Τρολάροντας όπως πάντα ο Cobain βγαίνει στη σκηνή σ’ ένα καροτσάκι. Η μπάντα ξεκίνησε με το “Breed” και σάρωσε.

2. Το Nevermind ρίχνει τον Michael Jackson από την κορυφή
11 Ιανουαρίου 1992 και ο Βασιλιάς της Pop, πέφτει από την κορυφή. Το άλμπουμ που είχε μπει στις 24 Σεπτεμβρίου στο 144 και τον Νοέμβριο του βρέθηκε μέσα στο Top 40 (No 35), παραμέριζε τα πάντα στο διάβα του. Όταν οι Nirvana θα εμφανιστούν το 1992 στα MTV Awards για να παραλάβουν το βραβείο του Καλύτερου Εναλλακτικού Rock Video θα στείλουν ένα σωσία του Jackson για να το πάρει.

1. Η ηχογράφηση του “Smells Like Teen Spirit”
Ο Butch Vig, παραγωγός του άλμπουμ Nevermind και μετέπειτα μέλος των Garbage, έλεγε πως έβρισκε συνέχεια δικαιολογίες και τους έβαζε να το παίζουν ξανά και ξανά αφού δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο καλό ήταν. Μάλιστα το έγραψε σε μία κασέτα για να το ακούει και στο αυτοκίνητο! Η ηχογράφηση έγινε στις 2 Μαίου του 1991, με τον Cobain να ανησυχεί μήπως τον κατηγορήσουν πως με αυτό το τραγούδι αντιγράφει τους Pixies. Τόσο που κάποια στιγμή είχε σκεφτεί να μην το ηχογραφήσει.