Οι Imam Baildi μετρούν αντίστροφα για την εμφάνισή τους στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα στις 14 Ιουλίου, την κεντρική καλοκαιρινή τους συναυλία. Μετά από τις περιοδείες τους στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α, και με τελευταία στάση το Montreal Jazz Festival (το μεγαλύτερο διεθνές Φεστιβάλ του Καναδά), το συγκρότημα είναι έτοιμο για μία μουσική γιορτή, όπου οι μελωδίες των περασμένων δεκαετιών θα δέσουν με το σήμερα, με βαλκανικά πνευστά αλλά και hip-hop πινελιές. Οι Ορέστης και Λύσανδρος Φαληρέας, ο κεντρικός πυρήνας του συγκροτήματος, μας μίλησαν γι’ αυτή την εμφάνιση, στην οποία ουσιαστικά γιορτάζουν την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ τους, Imam Baildi – III.

Στον τρίτο πλέον δίσκο σας παρουσιάζετε και δικές σας συνθέσεις. Τι χρειάστηκε για να το αποφασίσετε; Timing, εμπειρία ή απλά έτυχε;
Και τα τρία. Το να γράψουμε δικές μας συνθέσεις προέκυψε πολύ φυσικά, δεν είναι κάτι που το πιέσαμε για να συμβεί. Σίγουρα όμως βοήθησε πολύ ότι είχαμε την εμπειρία των προηγούμενων δίσκων – και των live, γιατί και αυτό βοηθάει. Ειδικά το Σημείωμα το παίζαμε αρκετό καιρό στα live πριν το κυκλοφορήσουμε και μάθαμε πολλά από τις αντιδράσεις του κόσμου.

Ξεκινήσατε ως ένα project παρά ως ένα συγκρότημα. Είχατε φανταστεί ποτέ πως θα φτάνατε στη σημερινή μορφή ή ήταν κάτι εντελώς εκτός πλάνων;
Πριν κυκλοφορήσει το πρώτο album δεν είχαμε σκεφτεί πώς θα το παρουσιάσουμε live. Μόλις βγήκε όμως είχαμε αρκετές προτάσεις και έπρεπε να επιλέξουμε η live εικόνα θα έχει τη μορφή μιας μπάντας ή ενός dj-set. Επιλέξαμε εξ αρχής το πρώτο και δουλεύουμε πολύ εντατικά πάνω σ’ αυτό.

Διστάσατε ποτέ να προχωρήσετε παραπέρα μία διασκευή επειδή την βρήκατε πολύ τολμηρή;
Όχι, πολλές φορές όμως έχουμε παρατήσει μια ιδέα που είχαμε ξεκινήσει γιατί νιώθαμε ότι δεν οδηγούσε κάπου για να της δώσουμε την ευκαιρία να εξελιχθεί φυσικά όταν είναι η σωστή στιγμή. To ‘Μυστήριο’, για παράδειγμα, που είναι στο νέο album με τη συμμετοχή του Εισβολέα, είναι ένα κομμάτι που το έχουμε στα σκαριά από το 2009 και μόλις πριν δυο μήνες πήρε την τελική του μορφή.

Πόσο έχει προσαρμοστεί πλέον ο κόσμος με το fusion ύφος του γκρουπ;
Η διαδικασία αυτή είναι αμφίδρομη. Σαν γκρουπ προτείνουμε καινούρια πράγματα αλλά είμαστε και έτοιμοι να αναγνωρίσουμε πότε αυτό αφήνει τον κόσμο αδιάφορο. Γενικά όσο πιο πολύ αφουγκράζεσαι τον κόσμο και σέβεσαι τις αντιδράσεις του, τόσο πλησιάζεις στην ουσία της μουσικής και μπορείς να παρουσιάσεις ζωντανά κάτι που αφορά το ακροατήριό σου πραγματικά.

IMG_2902

Πριν λίγα χρόνια παίξατε στο Roskilde, πιο πρόσφατα στο Montreal Jazz Festival. Αυτές οι μεγάλες live εμπειρίες είναι που δένουν γερά, και μουσικά και σαν παρέα, ένα συγκρότημα;
Τα μεγάλα festival είναι μια φοβερή εμπειρία και είναι σίγουρα σταθμοί στην πορεία ενός συγκροτήματος. Η μπάντα όμως δένεται και σε μουσικό επίπεδο και ως σύνολο ανθρώπων στις περιοδείες, στις μεγάλες αποστάσεις και στα live που ενδεχομένως δεν είναι τόσο σημαντικά ή μεγάλα σε προσέλευση.

Σε μία πολυάριθμη μπάντα όπως εσείς, οι διαφορές της στιγμής λύνονται πιο εύκολα ή πιο δύσκολα;
Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ο ένας τον άλλον και, όταν ένας αρχίζει να εκνευρίζεται και να προκαλεί τσακωμό, έχει απέναντί του 7-8 άτομα που θα τον κράξουν απευθείας. Συνήθως οι τσακωμοί διακωμωδούνται μετά από λίγα λεπτά, ενδεχομένως το γεγονός ότι είμαστε πολλοί να βοηθά την κατάσταση.

Η μουσική βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση. Πιστεύετε πως ακόμα και το ίδιο το συγκρότημα είναι προϊόν της ευμετάβλητης περίοδου που ζούμε;
Δεν πιστεύουμε ότι η μουσική είναι αυτή τη στιγμή σε ιδιαίτερα μεταβατική φάση, στην ουσία η μουσική πάντα μεταλλάσσεται, κοιτά μπροστά ενώ συγχρόνως επαναπροσεγγίζει το παρελθόν. Σίγουρα είμαστε προϊόν της εποχής μας. Και μόνο από τεχνολογική άποψη, πριν από 20 χρόνια δεν υπήρχαν τα ψηφιακά μέσα που χρησιμοποιούμε για το sampling και το προγραμματισμό, που είναι μεγάλο μέρος της δουλειάς μας. Αν κάτι έχει αλλάξει γύρω μας είναι το γεγονός ότι ο κόσμος έχει πολύ περισσότερη πρόσβαση σε καλή μουσική, λόγω του Internet κυρίως. Κατά συνέπεια είναι συγχρόνως περισσότερο απαιτητικός αλλά και πιο έτοιμος να δεχτεί καινούριες προτάσεις. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές αξιόλογες νέες προτάσεις, τόσο σε δισκογραφικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο live και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την πορεία της μουσικής σκηνής στη χώρα.

Πόσο ιδιαίτερο είναι το live που θα δώσετε στις 14 Ιουλίου;
Θα είναι σίγουρα ένα live που θα θυμόμαστε όλοι. Για μας είναι προφανώς πολύ σημαντικό καθώς θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το νέο μας album, αλλά και λόγω των πολύ εκλεκτών καλεσμένων. Είναι μια συναυλία που την έχουμε δουλέψει πολύ και ως προς τη μουσική – κάνουμε από καιρό πρόβες- και ως προς τη γενικότερη παραγωγή και επιμέλεια. Θέλουμε να είναι ένα ακόμα βήμα μετά τη συναυλία μας στην Τεχνόπολη πριν δύο χρόνια και την περσινή στον Κήπο του Μεγάρου. Όπως όλα δείχνουν θα είναι και γεμάτη κόσμο, σε έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς συναυλιακούς χώρους της χώρας. Ανυπομονούμε!

Να περιμένει κάποιες εκπλήξεις το κοινό;
Φυσικά, υπάρχει ένας καλεσμένος έκπληξη, αλλά και πολλές εκπλήξεις σε επιμέρους σημεία του προγράμματος.