H Emma Shapplin μοιάζει με αερικό. Είναι όμως και μία γυναίκα πολύ δυναμική και με πάθος. Στοιχεία που ίσως έχει κρατήσει από πολύ μικρή, τότε που έμοιαζε με αγοροκόριτσο στο Παρίσι των ’70s. Στα 14 της εμφανίστηκε η μουσική στη ζωή της και έκτοτε ξεκίνησε η μεταμόρφωση της σε μία ερμηνεύτρια που προσφέρει μουσικές ονειροπολήσεις. Από τα πρώτα της βήματα με το hard rock συγκρότημα North Wind που την έμπασε στο χώρο, μέχρι το προσωπικό της ξεπέταγμα με ηχογραφήσεις που έπιαναν από pop και όπερα, μέχρι πολύγλωσσες μπαλάντες και φωνητικούς πειραματισμούς, η Shapplin έζησε πολλά, εξελίχθηκε, ωρίμασε και τελικά δημιούργησε το προσωπικό της στυλ που ακούγεται σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πολύ γνωστή στη χώρα μας από τις συχνές της εμφανίσεις, η Shapplin θα επιστρέψει στα μέρη μας, συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου στο Badminton στην Αθήνα και στις 27 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιάσει ζωντανά το πρόσφατο άλμπουμ της Dust of a Dandy, μία δουλειά που την βάζει σε πιο pop/rock/electro χωράφια, με τις διάσημες για το εύρος τους φωνητικές χορδές της να κάνουν μία ακόμα μοναδική προσαρμογή ρεπερτορίου. Με αυτή την αφορμή μας μίλησε για τη νέα της δουλειά αλλά και για την προσωπική της ζωή.

Emma Shapplin_ _Selportrait_


Το Macadam Flower είχε επικεντρωθεί σ’ έναν φανταστικό χαρακτήρα. Υπάρχει μία συγκεκριμένη ιστορία πίσω από το Dust of a Dandy;

Το Dust of a Dandy είναι μία κραυγή, μία electro-punk-rock κραυγή. Ανατρέχει σε στιγμές μίας ζωής ενός φανταστικού χαρακτήρα που προσπαθεί να επιβιώσει και να βρει ελπίδα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Ψάχνει στην μνήμη του στιγμές της ζωής του και στιγμές που μοιράστηκε με τους φίλους του και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Αυτός ο χαρακτήρας φτιάχτηκε ειδικά για να μου δώσει ώθηση για να εξερευνήσω κρυμμένες πτυχές της προσωπικότητάς μου, τη φωνή του και την μουσικότητά μου. Το Dust of a Dandy είναι φτιαγμένο από συναισθήματα που κρατούσα μέσα μου, είναι ένα άλμπουμ γεμάτο από δυνατά και άμεσα μηνύματα, τραγουδισμένα και παιγμένα με electro-punk-rock ύφος και ενέργεια που μου είχε λείψει.

Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου μόνο ως τραγουδίστρια χωρίς να γράφεις το δικό σου υλικό;
Θα ήμουν πολύ στεναχωρημένη, δεν ξέρω γιατί θα πρέπει να υπομείνω τέτοια τιμωρία… έτσι η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο απολαμβάνω να τραγουδάω διασκευές κάποιες φορές και φυσικά ενώ τραγουδάω όπερα, τότε είμαι μόνο μία ερμηνεύτρια.

Καθώς περνάνε τα χρόνια, ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα όσο αφορά τη φωνή σου;
Ναι, συνέβη τελευταία σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Κατά την διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων, ταξίδεψα πολύ στην Αγία Πετρούπολη για να κάνω master classes στην όπερα με την σπουδαία Irina Bogachova και πρέπει να πως ανακαλύπτω καινούργιες δυνατότητες, περισσότερη λάμψη και καθαρά χρώματα στη φωνή μου. Από την άλλη με το νέο μου άλμπουμ, πειραματίστηκα επάνω σε διαφορετικές «υφές» και ήταν ένα είδος καινούργιας ωριμότητας για μένα.

Ήσουν κάποτε μέλος ενός hard rock συγκροτήματος. Πως σε βοήθησε αυτό στην πορεία;
Με γέμισε δύναμη και τότε ανακάλυψα πως μπορώ να τραγουδήσω σε χαμηλότερο τόνο και επίσης βίωσα μία σημαντική αίσθηση ελευθερίας.

Τραγουδάς σε τόσες πολλές γλώσες. Είναι εύκολο να αποφασίζεις ποια ταιριάζει καλύτερα στο κάθε τραγούδι;
Επιλέγω ή καλύτερα θα έλεγα πως το τραγούδι κάνει την επιλογή. Το Dust of a Dandy έγινε στα αγγλικά επειδή είναι η γλώσσα που ταιριάζει καλύτερα με τον electro-punk-rock ήχο που ήθελα γι’ αυτό το άλμπουμ. Τα αγγλικά ήταν τέλεια γι’ αυτό στον σκοπό. Μιας και δουλεύω ενστικτωδώς, θα έλεγα πως συνέβη ακριβώς έτσι!

Σε έχουν αποκαλέσει τελειομανή. Πως θα περιέγραφες εσύ τον εαυτό σου;
Δεν θα έλεγα “τελειομανή”. Θα έλεγα πως είμαι απλά κάποιος που προσπαθεί να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και κατά συνέπεια και με τους άλλους.

Προσπαθείς να διατηρείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής;
Όπως κάθε λογικό άτομο χρειάζομαι αρμονία τριγύρω μου, όσο γίνεται περισσότερη, και σωματικά και πνευματικά. Ως μία ανεξάρτητη παραγωγός και καλλιτέχνιδα, αλλά και ως ελεύθερη γυναίκα, χρειάζεται να είμαι στην καλύτερη κατάσταση. Ωστόσο, δεν έχω εμμονή με το θέμα, αλλά θέλω να αισθάνομαι καλά και έτσι προσπαθώ να δίνω σημασία στα σημάδια που μου στέλνει το σώμα μου και προσπαθώ να τα σέβομαι όσο μπορώ περισσότερο.

Έχεις αγαπημένους σχεδιαστές μόδας;
Celine, Prada, Chloe, Jean-Paul Gaultier.

Πόσο ξεχωριστό ήταν για σένα να εμφανιστείς στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού;
Ήταν πραγματική τιμή για μένα να μπορώ να εμφανίζομαι σε τέτοια μέρη, που είναι γεμάτα από ιστορία και ενέργεια.