Robert De Niro, Martin Scorsese, David Letterman, Jerry Seinfeld, Jon Stewart, Tina Fey, Amy Poehler, Eddie Murphy, Tracy Morgan, Jimmy Kimmel... Μόνο ένας θα μπορούσε να συγκεντρώσει τέτοιο all-star cast στις 28 Μαίου του 2014 για να τον τιμήσουν και αυτός ήταν ο Don Rickles. Το “One Night Only: An All-Star Comedy Tribute to Don Rickles” ήταν η απόδειξη τι σημαίνει αυτός ο μύθος για την παράδοση της Αμερικανικής τηλεοπτικής κωμωδίας, που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών κλείνοντας έτσι μία ολόκληρη εποχή. Είναι ο περίφημος “Mr Warmth”, το παρατσούκλι που του κόλλησε ο Johnny Carson, ο άλλος τηλεοπτικός μύθος παρουσιαστής του Tonight Show, ο κωμικός που μπορούσε να βγάλει γέλιο χωρίς να ξεστομίζει ούτε μία βωμολογία. Ήταν τότε παλιά που οι κωμικοί είχαν αυτό που το λένε… “class”.

Το οξύμωρο είναι πως ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη κωμικός έκανε καριέρα βασίζοντας την stand up ρουτίνα του, στις προσβολές! ‘The Merchant of Venom’ τον αποκαλούσαν, αλλά άπαντες γνώριζαν πως πίσω από αυτόν τον τύπο με το κοφτερό μυαλό υπήρχε μία χρυσή καρδιά και καμία απολύτως κακία όταν την “έλεγε” στους celebrities που γέμιζαν ασφυκτικά τα club που εμφανιζόταν. Και την “έλεγε” σε όλους ανεξαιρέτως! Από τον Frank Sinatra και τον Ronald Reagan μέχρι τον Roberd DeNiro και τον Clint Eastwood. Δεν γλύτωνε κανείς! Τους έκανε κομματάκια μπροστά στα μάτια τους και εκείνοι το διασκέδαζαν όσο τίποτε άλλο. Μάλιστα στο απώγειο της δόξας του, οι stars έτρεχαν στο show του με την ελπίδα πως θα τους έπιανε στο στόμα του και θα τους “δούλευε” για κανένα δεκάλεπτο. Αποτελούσε τιμή να σε ξεμπροστιάσει από σκηνής ο Rickles και πολλοί αδημονούσαν πότε θα έρθει εκείνη η στιγμή!

Αυτή η συνήθεια λέγεται πως ξεκίνησε στα τέλη των ’50s όταν σ’ ένα nightclub του Μαϊάμι όπου έκανε το νούμερό του, μπήκε ο Frank Sinatra. O Rickles τον “άρπαξε” κανονικά και τον έκανε τ’ αλατιού! “Θυμάσαι τις παλιές καλές μέρες όταν είχες φωνή;”. “Σε είδα στο φιλμ Pride and the Passion. Το κανόνι έπαιξε πολύ καλά”. Μετά από καμιά ώρα αλύπητου σφυροκοπήματος ο Sinatra είχε πεθάνει στα γέλια και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μαζί θα κάνουν αμέτρητες εμφανίσεις και το όνομα του Rickles θα γίνει γνωστό σε ολόκληρη την Αμερική. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως ο Rickles σταμάτησε να του κάνει πλάκες. Τον πείραζε συνέχεια για τις στενές επαφές με τη Μαφία και το πως του άρεσε πάντα να το παίζει λίγο γκάνγκστερ. Ωστόσο το σκηνικό που του έκανε σ’ ένα εστιατόριο, δεν έχει προηγούμενο και φυσικά δεν θα το τολμούσε κανείς άλλος. Δείτε τι του σκάρωσε ο άτιμος στο 4:00.

Δεν είχε καμία σημασία ποιος είσαι. Ακόμα κι αν έχεις μόλις κερδίσεις τις εκλογές και είσαι ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής. O Reagan είχε καλέσει τον Sinatra να τραγουδήσει την ημέρα ορκομωσίας του και εκείνος έθεσε βέτο να πάει μόνο εάν έφερνε μαζί του τον Rickles. Και κατέστησε σαφές πως θα έλεγε ότι εκείνος ήθελε!

Στον Reagan είχε μία αδυναμία. Τον είχε περιποιηθεί και παλιότερα, στα περίφημα “Roasts” που μεταδίδονταν από την τηλεόραση και τα παρουσίαζε ο Dean Martin.

Τα “roasts” συνεχίζονται πολύ πιο εκσυγχρονισμένα και στις μέρες μας όμως δεν έχουν την παραμικρή σχέση αφού οι “roasters” το μόνο που κάνουν είναι να βρίσκουν πρωτότυπες βρισιές για να τις πουν στο τιμώμενο πρόσωπο. Ο Rickles έγραψε ιστορία στα “Roasts” λέγοντας μόνο… βαριές κουβέντες του τύπου “dummy”, “dumbbell” και “hockeyput”, με το τελευταίο να αποτελεί σήματα κατατεθέν του και να φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ήταν μία ατόφια κωμική φλέβα που δεν χρειαζόταν καμία βωμολοχία για να κάνει τον κωμικό μηχανισμό του να λειτουργήσει. Τις περισσότερες φορές ήταν ο τελευταίος που έπαιρνε τον λόγο και έκλεινε τη βραδιά ιδανικά. Θύματά του είχαν πέσει οι Bob Hope, Telly Savalas, Lucille Ball, Sammy Davis Jr, Jack Klugman, Jimmy Stewart και ένα σωρό άλλοι.

Ένα από τα all time αγαπημένα είναι το “roast” στον Jerry Lewis. Μία αποθέωση του αυθόρμητου χιούμορ. Ούτε έτοιμα κείμενα, ούτε τίποτα.

Στη νεότερη γενιά ο Rickles έγινε γνωστός μέσα από το ρόλο του στο Casino του Scorsese και κυρίως με το Toy Story όπου έδωσε τη φωνή του στον Mr. Potato Head. Εδώ είναι που κόλλησε ξανά το “hockeyput”.

Οι εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά show ήταν συχνές από τον Jimmy Kimmel (που δεν άντεξε και έβαλε τα κλάμματα μπροστά στο κοινό του) και τον Howard Stern -όταν τον επισκέφτηκε στην εκπομπή του, ο Stern έμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης όρθιος προς ένδειξη σεβασμού-, μέχρι τον Jay Leno και τον David Letterman. Ακόμα και σε τόσο προχωρημένη ηλικία παρέμενε ένα απίστευτα κοφτερό μυαλό με speed ατάκες που δεν άφηνε να πέσει κάτω τίποτα.

Στις πιο παλιές μέρες ήταν τακτικός στην άλλη μεγάλη του αδυναμία μαζί με τον Frank Sinatra, τον Johhny Carson. Οι εμφανίσεις του στο Tonight Show αποτελούν τηλεοπτικό θησαυρό. Αγαπημένος του φίλος ο Carson, αλλά φυσικά δεν την γλύτωνε ούτε εκείνος. Την “έλεγε” στον host ακόμα και για τα περίφημα διαζύγιά του!

O Don Rickles έφυγε και πήρε μαζί του εκείνο το παλιό Hollywood που είχε στυλ, χιούμορ και περισσότερη ανθρωπιά. Τότε που ο ένας πείραζε τον άλλον και στο τέλος δεν έμενε καμία κακία. Σήμερα δεν πειράζεις κανέναν και η κακία περισσεύει… RIP Mr Warmth.