Δόξα τω Θεώ που δεν είχε κλείσει το ρόλο η Nicole Kidman και αυτός έπεσε στα χέρια του Eddie Redmayne. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που ένας κινηματογραφικός χαρακτήρας ήταν γραφτό να συναντήσει έναν συγκεκριμένο ηθοποιό. Ήταν γραμμένο σε κάποια παλιά μπομπίνα να ερμηνεύσει ο Βρετανός ηθοποιός το κεντρικό πρόσωπο ενός φιλμ που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Ebershoff, το οποίο εμπνεύστηκε από τον ζωγράφο Einar Wegener, έναν από τους πρώτους άνδρες στην ιστορία που επιχείρησαν αλλαγή φύλλου και έζησε το τελευταίο μέρος της ζωης του ως Lily Elbe. Φυσικά η μυθοπλασία μπήκε ανάμεσα στις γραμμές της “βιογραφίας” όπως πλασαρίστηκε η ταινία, ωστόσο ο Tom Hooper (Άθλιοι, Ο Λόγος του Βασιλιά), ήταν προσεκτικός σ’ ένα έτσι κι αλλιώς ευαίσθητο θέμα.

H «ρευστότητα στο φύλο» που παρατήρησε ο Hooper στον Redmayne και το πάθος του τελευταίου να καταπιαστεί με το ρόλο, έδωσαν την σιγουριά στην transgender γυναίκα πως θα περνούσε τη μεγάλη οθόνη όπως της άξιζε. O Hooper ξεδιπλώνει με ικανότητα μία αρκετά σύνθετη ιστορία. Η αναπαράσταση των ‘30s είναι εντυπωσιακή, από το background των πόλεων μέχρι τις γκαρνταρόμπες των πρωταγωνιστών. Η μεταμόρφωση του Einar στην Lili γίνεται μέσα από πολύ συμβολισμό, με τον καθρέφτη να παίζει βασικό ρόλο στο πως βλέπει τον εαυτό του ο Einar ως Lili. Από κοντά και οι πίνακες του ζευγαριού, ζωγράφοι και οι δύο. Είτε τα τοπία, είτε τα πορτρέτα, κάνουν τις δικές τους μικρές ή μεγάλες αναφορές στο θέμα.

Η Alicia Vikander ερμηνεύει εξαιρετικά την γυναίκα του Gerda Wegener, η οποία αφού ξεπεράσει το αρχικό σοκ, στην πορεία θα τον βοηθήσει να ακολουθήσει τον δρόμο του, έστω κι αν τρέφει την αυταπάτη πως κάποια στιγμή όλα θα γίνουν όπως ήταν πριν. Κάθε φορά όμως που προσέχει τα πορτρέτα που του κάνει, τόσο διαπιστώνει πως ξυπνάει το διαφορετικό μέσα του. Την ώρα που ο άντρας της αλλάζει, εκείνη παλεύει ίσως περισσότερο από εκείνον.

Χωρίς να πηγαίνει σε μεγάλα βάθη, ο Hooper μετατρέπει ένα ψυχρό βιογραφικό δράμα, σ’ ένα συγκινητικό love story. Που αξίζει να το δει κανείς. Αν μη τι άλλο για να κατανοήσει το πόσο περίπλοκο μπορεί να είναι το ανθρώπινο μυαλό και πόση πάλη χρειάζεται ένα transgender άτομο για να επιβιώσει.

Κυκλοφορεί σε DVD και Blu-ray από την Feelgood Entertainment