Με το Captain America: Civil War να συνεχίζει να καλύπτει το action κομμάτι από την περασμένη εβδομάδα, στις καινούργιες προβολές ξεχωρίζει το δράμα το Χρονικό μιας Αθωότητας με τον εκπληκτικό Tim Roth στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι και το πιο πλούσιο μενού της χρονιάς, αλλά όλο και κάτι θα βρείτε του γούστου σας, με το Angry Birds να είναι η σίγουρη επιλογή για να πάτε σινεμά με τα πιτσιρίκια σας! Τα τέσσερα (!) ντοκιμαντέρ προσθέτουν τη δική τους κινηματογραφική νότα.

Το Χρονικό μιας Αθωότητας
H πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Μεξικανού Michel Franco («Μετά τη Λουτσία») που κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου στο περσινό Φεστιβάλ Κανών, ξεδιπλώνει την ιστορία ενός εσωτερικού νοσοκόμου που περιποιείται με αφοσίωση τους μελλοθάνατους ασθενείς του την ώρα που κανείς συγγενείς δεν θέλει να τους αναλάβει. Εκτός δουλειάς δεν έχει καμία προσωπική ζωή πέραν της διαδικτυακής επαφής με μια φοιτήτρια Ιατρικής. Ο ίδιος υπομένει στωικά τη δουλειά του, την ίδια ώρα που η δική του πνευματική διαταραχή μοιάζει να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.
Η ερμηνεία του Tim Roth είναι συγκλονιστική και έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια.

This Is Not A Coup
Ο Αρης Χατζηστεφάνου (Debtocracy, Catastroika) επιστρέφει με ένα ακόμα ντοκιμαντέρ για την Ε.Ε., μία έρευνα για τις “πραξικοπηματικές” παρεμβάσεις της ΕΕ και της ΕΚΤ σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα μέσα από συνεντεύξεις με πρώην αρχηγούς κρατών και πολιτικούς που καθόρισαν τις εξελίξεις μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Μια αναζήτηση απαντήσεων σε ερωτήματα όπως: Ποιες τράπεζες επέβαλαν τη δημιουργία του ευρώ; Ποιος διέταξε την ανατροπή εκλεγμένων πρωθυπουργών και πώς οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών; Μπορεί να μεταρρυθμιστεί ένα σύστημα που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης;

Free to Run
Ακόμα ένα ντοκιμαντέρ. Αυτό αφηγείται την εκπληκτική, άγνωστη ιστορία του κινήματος του τρεξίματος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Εξετάζει τις ιδεαλιστικές απαρχές του τζόκινγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τον αγώνα για το δικαίωμα στο να τρέχουν οι άνθρωποι – ειδικά οι γυναίκες – ενάντια στον συντηρητισμό των επίσημων αθλητικών σωματείων, και την έκρηξη της επιθυμίας των ανθρώπων να συμμετάσχουν σε αγώνες δρόμου και μαραθώνιους. Δεν είναι μία ταινία για την άσκηση ή για τους ανθρώπους που γυμνάζονται. Είναι το μανιφέστο για το δικαίωμα του καθένα μας να ΤΡΕΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο
Το 1913, στην Ινδία, ένας 25χρονος ιδιωτικός υπάλληλος με τρομακτική ευφυΐα, που όμως είχε αποτύχει στις σπουδές του εξαιτίας της εμμονικής, μοναχικής μελέτης του πάνω στην επιστήμη των Μαθηματικών, αποφασίζει να εμπιστευτεί το πάθος του και να στείλει ένα γράμμα στον Τζ.Χ. Χάρντι, έναν επιφανή καθηγητή μαθηματικών του Trinity College του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Το όνομά του ήταν Σρινιβάσα Ραμανουτζάν και έμελλε να γίνει ο αυτοδίδακτος «πρίγκιπας της μαθηματικής διαίσθησης», ο άνθρωπος που θα αναστάτωνε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τον πιο ρομαντικό τρόπο. Μία ταινία του Matt Brown με τους Dev Patel και Jeremy Irons.

Γράμμα από το Παρελθόν
Μετά τον θάνατο της συζύγου του, ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο Zev (Christopher Plummer),αποφασίζει να φύγει από το γηροκομείο και να αναζητήσει τον υπεύθυνο στρατιωτικό για την εκτέλεση της οικογένειας του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, πριν από 70 ολόκληρα χρόνια. Στόχος του είναι να τον σκοτώσει. Γνωρίζει το όνομα αυτού που αναζητά αλλά για να είναι σίγουρος θα πρέπει να ελέγξει από κοντά τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους που έχουν το ίδιο όνομα.

Angry Birds
Το Angry Birds, το διάσημο ηλεκτρονικό παιχνίδι που έχει σημειώσει παγκόσμια επιτυχία, κάνει το πέταγμά του στη μεγάλη οθόνη καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του σε μια ξεκαρδιστική  κωμωδία animation. Στο σκηνοθετικό τους ντεμπούτο οι Clay Kaytis και Fergal Reilly εξαργυρώνουν την εμπειρία που έχουν αποκομίσει δουλεύοντας σε ταινίες του ίδιου είδους, ο πρώτος στο τμήμα κινουμένων σχεδίων στα Ραλφ: Η Επόμενη Πίστα, Ψυχρά κι Ανάποδα και Μαλλιά Κουβάρια και ο δεύτερος ως εικονογράφος στα Ξενοδοχείο για Τέρατα και Βρέχει Κεφτέδες.

33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη
Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την «Οδύσσεια», ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του. Η πρώτη ομοιότυπη έκδοση της «Οδύσσειας» κυκλοφόρησε το 1938, σε 3.000 αντίτυπα, σφραγισμένα και αριθμημένα. Οι περιπέτειες, φυσικές και πνευματικές, και τα ταξίδια τού Οδυσσέα αφ’ ότου επέστρεψε στην Ιθάκη και έφυγε ξανά, μέχρι τον θάνατό του στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό σε 33.333 στίχους, με αφορμή τους οποίους ξεκινά ένα κινηματογραφικό ταξίδι αναζήτησης… Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει από τη Σουηδία, όπου ένας μεταφραστής 102 ετών, βρίσκει τη δύναμη να μάθει ελληνικά και να μεταφράσει το τεράστιο αυτό έργο έως την Αμερική, την Κρήτη, την Αθήνα, αλλά και την Τήνο, προσπαθώντας να ρίξει φως τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα και τη σκέψη του συγγραφέα.

To Μέσα Φως
Ο Γιώργης Μαρκάκης, 86 χρονών, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ στη Χερσόνησο Κρήτης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ΄χει κλείσει εντός του». Θυμάται, τον παππού Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του» και την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού». Σπαράγματα εμπειριών και αναμνήσεων, που καταλήγουν στην άποψή του για την ευτυχία: «το κάθε πράγμα στον κόσμο ετούτο αξίζει τόσο, όσο το αγάπησες».