Σήμερα 21 Μαρτίου 2022 είναι η Παγκόσμια Μέρα Ποίησης  η οποία μάλιστα γιορτάζεται κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου. Οφείλει την ύπαρξή της στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα όταν το φθινόπωρο του 1997 ο Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό, κάτι που πραγματοποιήθηκε. Τον Οκτώβριο του 1999, αποφασίστηκε η καθιέρωση της ημέρας και απο την UNESCO και βασικός στόχος της ήταν η υποστήριξη της γλωσσικής  διαφορετικότητας μέσω της ποιητικής έκφρασης.

Για να τιμήσουμε αυτή την μέρα σας προτείνουμε κάποιες ταινίες σχετικά με την ποίηση και ποιητές.

Bright Star

Μια απίστευτα συγκινητική ταινία η οποία αφηγείται την ιστορία αγάπης μεταξύ του ρομαντικού ποιητή John Keats και της αγάπης του (και μούσας), Fanny Brawne. Απεικονίζει επίσης την ασθένεια και τον θάνατο του Keats, ο οποίος έχει αποτελέσει σημαντικό πρόσωπο στον χώρο της ποίησης μέχρι και σήμερα.

 

Dead Poets Society

Μια ταινία με πρωταγωνιστή τον Robin Williams, ο οποίος υποδύεται έναν Άγγλο δάσκαλο που χρησιμοποιεί όχι και τόσο παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας ποίησης σε ένα σχολείο αρρένων. Έρχεται αντιμέτωπος με την εχθρότητα της υπόλοιπης ακαδημαϊκή κοινότητας και εκτός απο το μήνυμα της αγάπης που θέλει να μεταδώσει προσπαθεί να διδάξει την έννοια της ατομικότητας, της γενναιότητας, και την έννοια του carpe diem (άδραξε την μέρα).

 

Stealing Beauty

Μετά την αυτοκτονία της μητέρας της η Lucy Harmon, ταξιδεύει στην Ιταλία αναζητώντας την αγάπη, την αλήθεια και μια βαθύτερη σχέση με τον εαυτό της. Εκεί σκοπεύει να γράψει ποίηση και να μάθει περισσότερα για την οικογενειακή της ιστορία όπου ανακαλύπτει ένα άγριο οικογενειακό μυστικό.

 

Neruda

Μια ταινία για την ιστορία του κομμουνιστή ποιητή Πάμπλο Νερούδα ο οποίος κρύβεται όταν η κυβέρνηση της Χιλής, μια δικτατορία, τον κυνηγά. Ο ποιητής αντιμετωπίζει αυτή την περιπέτεια σαν ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη και αντίσταση. Καλλιτέχνες και συγγραφείς σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν για την ιστορία και απαιτούν την ελευθερία του Νερούδα.

 

Poetic Justice

Σε αυτό το κλασικό έργο του 1993, η Τζάνετ Τζάκσον υποδύεται μια κομμώτρια που γράφει ποίηση για να ξεπεράσει τη θλίψη της απώλειας του φίλου της, ο οποίος δολοφονήθηκε σε πυροβολισμό. Τα ποιήματα γράφει η Μάγια Αγγέλου, η οποία ερμηνεύει έναν ρόλο στην ταινία.

A Quiet Passion 

Η Emily Dickinson, θεωρείται μια από τις πιο εξαιρετικές Αμερικανίδες ποιήτριες. Η ταινία πραγματεύεται την ζωή της και την ιστορία της από τα πρώτα της χρόνια ως νεαρή μαθήτρια έως τα τελευταία της χρόνια ως απομονωμένη, παραγνωρισμένη καλλιτέχνιδα.

 

Paterson

Ο Paterson είναι ένας εργατικός οδηγός λεωφορείου, ο οποίος ακολουθεί την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα. Παρατηρεί την πόλη και ακούει αποσπάσματα συνομιλιών ενώ παραλαμβάνει και αποβιβάζει τους επιβάτες του. Γράφει επίσης εγκάρδια ποιήματα σε ένα σημειωματάριο και έχει την απόλυτη υποστήριξη της συζύγου του η οποία υπερασπίζεται το χάρισμά του στη συγγραφή.

 

Endless poetry

Μια αυτοβιογραφία του Χοδορόφσκι ο οποίος θα μοιραστεί με τους θεατές ένα κατακερματισμένο ημερολόγιο σκηνών και ονείρων της εφηβικής του ηλικίας και στίχων του Λόρκα που ανακαλύπτει. Ο σουρεαλιστής κινηματογραφιστής αφηγείται την ιστορία του εαυτού του ως νεαρός που έγινε ποιητής στη Χιλή ο οποίος έγινε φίλος με άλλους καλλιτέχνες και απελευθερώθηκε από τα όρια της νιότης του.