6.000 θεατές (!!!) τους είδαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σ’ ένα θριαμβευτικό sold out show στην Τεχνόπολη, ένα νούμερο που είχαμε να το ακούσουμε από την εποχή που οι Τρύπες ξεχείλιζαν τον Λυκαβηττό. Σήμερα ήταν να παίξουν στο Fuzz Live Music Club αλλά τα εισιτήρια εξαφανίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, μία εβδομάδα πριν τη συναυλία τους στην Αθήνα, έτσι αυτή μεταφέρθηκε στο Gazi Music Hall (Ιερά Οδός 7-13, Στ. Μετρό “Κεραμεικός”), στο Γκάζι. Οι Villagers of Ioannina City είναι το μεγάλο φαινόμενο του ελληνικού rock τα τελευταία δύο χρόνια, μία παρέα νεαρών παιδιών που έφερε δίπλα δίπλα το heavy feeling και την ελληνική παράδοση.

Οι Χωριάτες της Πόλης των Ιωαννίνων φύτεψαν τη ρίζα της μουσικής στον δικό τους κήπο και είδαμε την σοδειά τους να ξεφυτρώνει στο πολυσυζητημένο τους ντεμπούτο Riza. Μεγαλώνοντας μαζί στα Ιωάννινα από μικροί, οι Αλέξης Καραμέτης (κιθάρα/φωνητικά), Άκης Ζώης (μπάσο) και Άρης Γιαννόπουλος (ντραμς), ρούφηξαν όλο τον καθαρό αέρα της περιοχής την ώρα που τα πανηγύρια έβαζαν το τσιπάκι της παραδοσιακής μουσικής βαθιά στο είναι τους. Την ίδια στιγμή στο δωμάτιό τους άκουγαν δυνατά Black Sabbath, Kyuss, Tool και όλα τα heavy μεγαλεία. Η μίξη ήταν αναπόφευκτη και εντυπωσιακή.

VIC-3

Η πρόκληση να ενωθούν δύο τόσο διαφορετικά είδη, δύο «παραδόσεις» η κάθε μία με τα δικά της κεκτημένα, ήταν αρκετά τρομακτική από μόνη της αλλά οι άτιμοι τα κατάφεραν. Και με τον (εκ)συγχρονισμό παραδοσιακών ασμάτων όπως “Εγώ Κρασί δεν Έπινα”, “Γιάννη μου το μαντήλι σου” κλπ. έχουν χαζέψει τον κόσμο εντός και εκτός Ελλάδος (έχουν πάρει ήδη μέρος σε πάρα πολλά φεστιβάλ).

Τώρα λίγο πριν κυκλοφορήσει ο νέος τους δίσκος κάνουν ένα τελευταίο live show στην Αθήνα, όπου αναμένεται να γίνει και πάλι πανζουρλισμός, με το κλαρίνο και την ντοπιολαλιά να γίνονται ένα με τα βαριά ριφ. Το καλύτερο trip που προέκυψε τελευταία στην εγχώρια σκηνή έχει χρώμα τόσο ελληνικό.