Οι πιο «έξυπνοι» είχαν βρει την καραμέλα και την επαναλάμβαναν. «Γιατί δεν έκανε ένα ταξιδάκι να χαλαρώσει και να τα ξεχάσει όλα;» Το χειρότερο στον «οσιομάρτυρα» του σήμερα δεν είναι που χάνει τη ζωή του, αλλά πως τον παίρνουν και στην πλάκα οι υπόλοιποι. Ο Κurt Cobain έκανε το «λάθος» και πίστευε στη μουσική, κάτι που για την πλειοψηφία σήμερα θεωρείται από πολυτέλεια μέχρι ηλιθιότητα. Ο Cobain δεν άντεχε να βλέπει τους δίσκους των Nirvana, το συγκρότημα που ταρακούνησε συθέμελα τον κόσμο στα ‘90s, να πωλούνται δίπλα σ’ εκείνους του Phil Collins και των Bon Jovi. Πίστευε πως δεν έμεινε πιστός στο όραμά του, ένοιωσε «ψεύτικος», δεν άντεχε άλλο να λατρεύεται σαν είδωλο. Σίγουρα ο χαρακτήρας του ήταν ιδιαίτερος και δύσκολος, όμως μπορούσε να καταλάβει πως η τέχνη του ήταν ένα παιχνίδι στα χέρια ενός συστήματος. Το παιχνίδι όμως τελείωσε τον Απρίλιο του 1994 όταν το θέλησε εκείνος.

KC  1_ BABY_Stroller_

Ο Cobain, ένα άτομο αινιγματικό για τους fans, κάποιες φορές ακόμα και για τους φίλους και την οικογένειά του, ήταν εξαιρετικά ευαίσθητος και τρομερά εύθραυστος στην ιδέα της έκθεσης. Και είναι σίγουρο πως εάν ζούσε δεν θα του άρεσε καθόλου να βλέπει τον εαυτό του στο ντοκιμαντέρ που ετοίμαζε επί οκτώ χρόνια ο Brett Morgen. Ο σκηνοθέτης έχοντας πρόσβαση σε υλικό θησαυρό που βλέπουμε για πρώτη φορά, από ζωγραφιές και video, μέχρι φωτογραφίες και το ίδιο το Montage of Heck, ένα mash-up που είχε ηχογραφήσει o Cobain σ’ ένα four-track recorder, έφτιαξε το πρώτο ντοκιμαντέρ που έχει την άδεια της οικογένειας του, ένα γεμάτο συγκλονιστικές αποκαλύψεις και εικαστική δύναμη project.

5f292d6a

Από μικρό παιδί στο Aberdeen της Washington ο Cobain ήταν υπερκινητικός, τελειομανής και με αβάσταχτες ευαισθησίες. Η καλλιτεχνική του έμπνευση τον οδήγησε να παίξει μουσική, να γράψει, να ζωγραφίζει ότι έβρισκε μπροστά του. Με την προβληματική οικογένειά του να μην έχει την υπομονή να τον καταλάβει, ο Cobain βρήκε στο punk rock μία διέξοδο στην καλλιτεχνική του ενέργεια και το συναισθηματικό του αδιέξοδο.

Cobain-Montage-of-Heck-still-02

«Έψαχνε για οτιδήποτε τον έκανε να μην αισθάνεται μόνος και όχι τόσο διαφορετικός» θυμάται η αδελφή του Kim, ένα από τα άτομα που δίνουν τις δικές τους αποχρώσεις στην ιστορία. Μέσα από την πρώην κοπέλα του, Tracy Marander, τον Krist Novoselic των Nirvana και την γυναίκα του Courtney Love, γνωρίζουμε άγνωστες στιγμές και πτυχές της προσωπικότητάς του Cobain που μονομιάς βρέθηκε από underground μουσικός, να τον πιέζουν να πάρει στην πλάτη του μία ολόκληρη γενιά. Οι σημειώσεις στα τετράδιά του, χαρακτηριστικές και τόσο γραφικές, εκδηλώνουν την απέχθειά του στη μηχανή αλέσματος του κάθε MTV, με τις σκέψεις του να ισορροπούν ανάμεσα στην τρέλα και στην ευφυία.

20 χρόνια μετά τον θάνατό του, αποκαλύπτεται μέσα από το ντοκιμαντέρ το συναισθηματικό rollercoaster που βίωσε, μία δύσκολη δοκιμασία που έδειξε να μετριάζεται με τη γέννηση της κόρης του Frances Bean Cobain. Από την αρχή της πορείας του όμως όπως είχε πει η μητέρα του, ο Kurt ήταν σε μία πορεία σύγκρουσης με τον κόσμο. Τα προβλήματα που τον στοίχειωναν από την παιδική ηλικία, έκαναν την δουλειά του ποιητική αλλά και τόσο τρομακτική. Αυτά από τα οποία τελικά δεν κατάφερε να ξεφύγει.

montage of heck

Βίαια όνειρα, αξεπέραστα ροκ ακόρντα, προβλήματα υγείας και καταχρήσεις, φρούδες ελπίδες για νορμάλ οικογενειακή ζωή. Και το μυαλό του Kurt Cobain να μην ησυχάσει ποτέ. Το Cobain: Montage of Heck παρουσιάζει αυτό το σκληρό καθημερινό ταξίδι που έκανε μέσα από τη ζωή και τη μουσική του.

Το DVD κυκλοφορεί από την Feelgood Entertainment.