Από τα τέλη των ’80s μέχρι τις αρχές των ’90s o Kevin Costner υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα χαρτιά του Hollywood, από εκείνα που και μόνο το όνομά τους να έβαζες στο πόστερ ήταν σίγουρο πως θα φέρει πολλά λεφτά στο box office. Με το The Bodyguard ξεχείλισε τα ταμεία και με το Dances with Wolves κέρδισε τα Όσκαρ, ωστόσο στην συνέχεια ακολούθησε μία πιο χαμηλού προφίλ διαδρομή. Θα μπορούσε να ξεζουμίσει το rom com είδος παίζοντας τον γόη για χρόνια ολόκληρα, ωστόσο προς τιμήν του δεν είπε ποτέ όχι σε κάποια ενδιαφέροντα ανεξάρτητα φιλμ. Α, και να σημειώσουμε εδώ πως το Waterworld δεν είναι τόσο κακό φιλμ όσο θέλουν πολλοί να παρουσιάζουν.

Με την ευκαιρία του action thriller Criminal που βγαίνει αύριο (14/3) στις αίθουσες όπου συμπρωταγωνιστεί με τους Gary Oldman και Tommy Lee Jones, θυμόμαστε τους καλύτερους ρόλους του στη μεγάλη οθόνη. Και όχι το Bodyguard δεν είναι ανάμεσά τους.

JFK (1991)
Το “docudrama” του Oliver Stone έπιασε το θέμα που καίει ακόμα τους Αμερικανούς από την πλευρά του εισαγγελέα Τζιμ Γκάρισον, έναν δηλαδή από τους καλύτερους ρόλους του Costner που κούμπωσε ιδανικά στην τεράστια ταπετσαρία από πληροφορίες, πρόσωπα και flashback που έφτιαξε ο σκηνοθέτης. Το γεγονός ότι η η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε από την πίεση που άσκησε η κοινή γνώμη να φέρει στο φως έγγραφα σχετικά με την υπόθεση λέει πολλά.

Dances with Wolves (1990)
Σάρωσε τα Όσκαρ, κερδίζοντας εκείνα τα Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθέτη και Προσαρμοσμένου Σεναρίου ενώ προκάλεσε και ένα σωρό συζητήσεις έαν άξιζε το Goodfellas του Scorsese να φάει την σκόνη του. Ο λευκός τύπος που αντιστέκεται και συναναστρέφεται με τους Ινδιάνους Σιου στο όμορφο, τελευταίο σύνορο της Αμερικής, έκανε το κοινό να αισθανθεί καλά για τους προγόνους του, που λεηλάτησαν τους γηγενείς Αμερικανούς, ίσως επειδή πίστεψαν πως ο δικός τους πρόγονος ήταν ένας καλόκαρδος τύπος όπως ο Costner. Ιδιαίτερα η σκηνοθεσία ήταν εξαιρετική.

Robin Hood: Prince Of Thieves (1991)
Ναι, είναι το φιλμ όπου η ερμηνεία του Alan Rickman ως ο κακός Σερίφης του Νότιγχαμ έκλεψε την παράσταση, ενώ και η παρουσία του Morgan Freeman μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Ωστόσο η αυτοπεποίθηση του Costner είναι στα καλύτερά της και αν και η προφορά του έγινε αντικείμενο σχολιασμού, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ως ο μεγάλος ήρωας/γόης της ιστορίας.

No Way Out (1987)
Πολύ δυνατό θρίλερ με εξαιρετική σκηνοθεσία από τον Roger Donaldson και τον Costner να δείχνει εντυπωσιακός μέσα στη ναυτική στολή του. Η μοιραία συνάντηση ενός άντρας και μίας δεσμευμένης γυναίκας και ένας υπολογιστής που κρύβει μυστικά αρχεία, είναι τα βασικά στοιχεία μίας ενδιαφέρουσας ιστορίας με τον τρομερό Gene Hackman να δίνει πόντους στην ερμηνευτική δύναμη της ταινίας.

Bill Durham (1988)
Έχουν την δική τους γοητεία τα φιλμ περί μπέιζμπολ, βλέπε τεράστια αγάπη των Αμερικανών. Ο Costner υποδύεται τον βετεράνο παίκτη που αν και ήταν μεγάλο ταλέντο δεν κατάφερε ποτέ να γίνει πρώτο όνομα. Εδώ αναλαμβάνει να κοουτσάρει τον ασυγκράτητο rookie (Tim Robbins) που έχει το ταλέντο αλλά ο ενθουσιασμός του τα διαλύει όλα.

Α Perfect World (1993)
Ο Clint Eastwood σκηνοθέτησε τον Costner στο ρόλο του φυγά Butch Haynes που θα πάρει όμηρο ένα οκτάχρονο παιδί, μία κίνηση περισσότερο απελπισίας και συναισθηματικής εμπλοκής. Το δέσιμο των δύο πρωταγωνιστών είναι εκπληκτική και ειδικά ο Costner είναι εντυπωσιακός σε μία ερμηνεία που ξεχωρίζει στην φιλμογραφία του. Ένα υποτιμημένο φιλμ που αξίζει να το ανακαλύψετε εάν σας είχε ξεφύγει.

Untouchables (1987)
1920 και το Σικάγο είναι ολόκληρο διεφθαρμένο, από τους δικαστές μέχρι τον τελευταίο ασήμαντο υπάλληλο. Το να τα βάλεις με τον Al Capone δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα και αυτό το δοκιμάζουν οι Αδιάφθοροι αστυνομικοί με τον Costner να στέκεται κάτι παραπάνω από αξιοπρεπέστατα δίπλα στον Sean Connery, αλλά και απέναντι στον Robert De Niro που για να μπει στο ρόλο όχι μόνο φορούσε κουστούμια στις ίδιες ακριβώς διαστάσεις που έφτιαχναν στον Capone, αλλά ήθελε να φοράει και τα ίδια εσώρουχα!